top of page

Mon, 30 May

|

De Heerlijckyt in Geetbets

THINKING OUTSIDE

Over natuur en weer(baarheid) met Jill Peeters en Leen Gorissen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
THINKING OUTSIDE
THINKING OUTSIDE

Time & Location

30 May 2022, 10:00 – 31 May 2022, 17:30

De Heerlijckyt in Geetbets, Weg op Halen 2, 3450 Geetbets, België

About

A new logic to face the never normal: Het wordt steeds duidelijker dat we een andere vorm van intelligentie en een andere wijze van waardecreatie nodig hebben om de uitdagingen van vandaag effectief aan te pakken. Business-as-usual werkt niet meer, onze gezondheid en die van de planeet gaan snel achteruit en steeds meer bedrijven krijgen het moeilijk. De stress op alle systemen (sociaal, economisch en ecologisch) neemt toe en leidinggeven wordt steeds complexer. Hoe bereid je je voor op de never normal? Welke vorm van leiderschap is nodig in een klimaat dat steeds onstabieler wordt? Uit het recentste VN-klimaatrapport leren we dat we ons moeten voorbereiden op het onvoorstelbare. Maar hoe doe je dat? Wat houdt ons tegen?

Thinking outside: In deze tweedaagse introductie Thinking Outside nemen Jill en Leen je mee de natuur in. Letterlijk en figuurlijk. Om eens echt out-of-the-box te denken. Want de natuur verhoogt niet alleen onze gezondheid, maar ook onze cognitieve en creatieve vaardigheden. Maar bovenal, om te exploreren wat we van de natuur kunnen leren om onze organisaties en businessmodellen adaptief en regeneratief te maken. De natuur ontwerpt, produceert en organiseert immers al 3,8 miljard jaar circulair en zonder uitputting, vervuiling en degradatie. We zouden dus beter radicaal inzetten op natuurlijke intelligentie (NI) om gepaste oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van deze tijd.

Regenerating business nature's way: In de natuur is duurzaamheid het bijproduct van regeneratieve waardecreatie. De planeet gezonder, vitaler en rijker achterlaten blijkt nl de enige garantie tot langdurig succes in een continu veranderende wereld. Dit is een heel andere kijk op duurzaamheid, want het verschuift de focus van het verkleinen van negatieve impact naar het genereren van positieve impact. Terwijl duurzaamheid uitgaat van het oplossen van problemen (projectmatig, probleemgestuurd, korte termijn), gaat het bij regeneratie om het tot bloei laten komen van het potentieel tot evolutie (ontwikkelingsgericht, essentie, lange termijn). We zijn namelijk gebouwd om te evolueren, om meer te worden en meer te kunnen. Onze organisaties zitten echter vaak nog vastgeroest in de oude logica en structuur die niet langer geschikt zijn om snel te schakelen in een snel veranderende wereld.

“Going against the ways in which life works is inherently inefficient.

It costs energy, resources, health and spirit.”

Leen Gorissen, PhD in Biology, Centre4NI

“Het weer leerde me om in een complex en chaotisch systeem voorspellingen te maken. Het is misschien niet makkelijk om zelf het weer te voorspellen, maar je kan wel leren om om te gaan met hoe de natuur werkt, om je weer-kunde en weer-baarheid uit te breiden. ”

Jill Peeters, geografe en weervrouw

Bio

Leen Gorissen is transitiedeskundige en duurzaamheidsexpert. Als PhD in de biologie werkt ze rond natuurlijke intelligentie (NI) en regeneratie. Ze neemt je mee in de wondere wereld van flora, fauna en funga en wat we van deze overlevingskampioenen kunnen leren qua innovatie, waardecreatie en change management. Een  uitgebreide bio vind je hier.

Jill Peeters is weervrouw en werkt steeds meer op weerbaarheid. Klimaat-fragiel als ze is, kan ze de deelnemers meenemen in de complexiteit van Systeem Aarde, de schoonheid en chaos in de atmosfeer. Inspiratie en regeneratie staan centraal. Een  uitgebreide bio vind je hier.

Programma

30/05 DAG 1 (10-19u) 

INTRODUCTIE IN NI

Hoe werken complexe natuurlijke systemen?

Hoe organiseert de natuur veerkracht, robuustheid en adaptiviteit?

Hoe werkt regeneratie?

Wat kunnen wij hieruit leren?

Hoe kunnen deze inzichten nieuwe organisatievormen en businessmodellen inspireren?

Op Dag 1 verdiepen we ons in de intelligentie van de natuur en hoe deze ons kan helpen om beter te begrijpen (1) hoe complexe systemen werken, (2) hoe verandering werkt en hoe we de richting van verandering kunnen beïnvloeden en (3) hoe deze inzichten een aanzet kunnen geven aan nieuwe organisatievormen en businessmodellen die beter aangepast zijn aan de nieuwe realiteit. Bedrijven die reeds met dit soort van denken en innoveren aan de slag zijn, komen aan bod.

De workshop is interactief en trouw aan onze leuze ‘thinking outside’ zal de workshop grotendeels in de natuur doorgaan (afhankelijk van het weer). Breng dus zeker aangepaste kledij mee! We eindigen Dag 1 op gepaste wijze aan een kampvuur.

31/05 DAG 2 (9-17u30)

INTRODUCTIE TOT REGENERATIEVE WAARDECREATIE

Hoe kunnen we veerkrachtige, wendbare en weerbare organisaties ontwikkelen?

Hoe kunnen we vormgeven aan een model van waardecreatie dat de wereld beter achterlaat?

Wat is een regeneratieve mindset en hoe bereik je dat?

Wat is een regeneratieve aanpak en hoe geef je deze vorm?

Wat houdt een regeneratief businessmodel tegen en waarom?

Op Dag 2 verkennen we de mogelijkheden om (1) vorm te geven aan een model van waardecreatie dat de wereld beter achterlaat, (2) flow te vinden in een klimaat van continue verandering en (3) onze rol te vinden in het creëren van een betere toekomst.

Datum

Voorjaar: 30-31 mei 2022

Najaar: 5-7 september* (onder voorbehoud)

*Inschrijving voor de najaars-tweedaagse wordt later geopend.

Prijs

Kostprijs van de 2-daagse (logies & eten inclusief): €1200 zonder BTW

Om een plek te reserveren vragen wij een voorschot van €300* 

(dit voorschotbedrag zal niet teruggestort worden bij annulatie van de deelnemer)

*Twee weken voor het event ontvangt u een gedetailleerd programma en instructies voor het overmaken van het inschrijvingsgeld.

Het aantal deelnemers is beperkt. 

Tickets

  • Inschrijving

    €300.00
    +€7.50 service fee
    Sale ended

Total

€0.00

Share this event

bottom of page